Taye Birhanu Taressa is een jonge onderzoeker uit Ethiopië. Hij studeerde aan de Bethel Evangelical Secondary School (BESS), een van de weinige prestigieuze private scholen in het land, in zijn geboorteplaats Dembi Dollo.
In 2010 behaalde hij zijn bachelordiploma in onderwijsstudies (ethisch en burgerschapsonderwijs en geschiedenis) aan de Mekelle Universiteit, met grote onderscheiding. Hij doceerde burgerschapscursussen in het secundair onderwijs van Billo en Kellem in de staat Oromia van 2011 tot 2014 en van 2015 tot 2017 was hij docent aan de Mettu Universiteit.
Vervolgens studeerde hij filosofie aan de Universiteit van Addis Abeba en behaalde zijn masterdiploma in 2019. Daarna keerde hij terug naar de Mettu Universiteit, waar hij nog twee jaar werkte als onderzoeker en docent. Gedurende twee jaar doceerde hij ‘Global Perspectives’ aan de internationale Maarif Scholen in Addis Abeba.
Hij publiceerde in toonaangevende tijdschriften over zijn onderzoek in de Afrikaanse filosofie en inheemse kennis, milieufilosofie, morele filosofie en politieke filosofie, filosofie van technologie, … Hij werd ook onderscheiden voor zijn vrijwilligerswerk bij de Verenigde Naties.
Vandaag is Taye Birhanu Taressa doctoraatsstudent aan het departement filosofie van de Addis Abeba Universiteit. Zijn proefschrift gaat over de rol van de inheemse Oromo milieu-ethiek met betrekking tot duurzame ontwikkeling.
Vanwege zijn uitstekende projectvoorstel werd hij geselecteerd voor de ‘Louis Bruyns’-studiebeurs, gesponsord door UCSIA. Sinds 1 april is hij onderzoeksstudent aan het Centrum voor Europese Filosofie van de Universiteit Antwerpen.
Taye Birhanu Taressa streeft ernaar zijn academische carrière als jonge professor en onderzoeker uit te bouwen, terwijl hij zich blijft inzetten als vrijwilliger voor wereldwijde menselijkheid.