Achtergrond
De coronapandemie zorgde wereldwijd voor onderling verbonden economische, technologische, ecologische en sociale omwentelingen. Deze hadden belangrijke gevolgen voor de samenleving in haar geheel, en niet in het minst voor de economie en het bedrijfsleven.
Zowel de maatschappij als de individuele mens en ondernemer zochten actief naar hoopvolle structuren en netwerken om de uitdagingen aan te gaan. Een op de mens en het milieu betrokken economie drong zich meer dan ooit op. Het realiseren van een optimaler evenwicht tussen economie, technologie, ecologie en maatschappij staat hierbij centraal.
Zingeving
Ook zingeving is van cruciaal belang. Mensen voelen zich te weinig betrokken en geraken vervreemd. Dat vertaalt zich naar oplopende cijfers van burn-out op de werkvloer, depressies en zelfdoding. Er is nood aan hoop en een ‘Economie van de Hoop’.
Invalshoeken
De leerstoel zette in op onder meer volgende invalshoeken:
- actuele economische, technologische, ecologische en sociale uitdagingen voor een Economie van de Hoop;
- implicaties voor een duurzame samenhang tussen economie, technologie en ecologie;
- en uitwegen op het vlak van een hoopvolle zingeving in economie en samenleving.
Activiteiten
De leerstoel kreeg concreet gestalte in initiatieven zoals workshops, lezingenreeksen, congressen en (mede gezien de coronabeperkingen) via andere vormen van communicatie zoals publicaties van cahiers en webinars.