De sociale strijd van het klimaatbeleid

16 mei 2024
20:00-
21:00
Universiteit Antwerpen - Hof Van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en de toenemende wereldwijde vervuiling worden steeds meer gezien als de ‘tripple planetary crisis’. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en de Europese Green Deal zijn daarop het globale en Europese antwoord. We moeten onze samenleving een toekomst geven binnen de grenzen van de planeet. Maar kunnen we dat ook doen zonder te raken aan de welvaartstaat?

De sociale strijd van het klimaatbeleid

Herbekijk de lezing en het debat!

Leerstoel P.W. Segers

De P.W. Segers leerstoel 2024 stond in het teken van de sociale aspecten van het Europese klimaatbeleid. Is Europa al te ijverig in zijn klimaatdoelstellingen en verliest het daardoor zijn burgers te veel uit het oog? Daarom gaan we naar de kern, het kloppende hart, van de Europese Green Deal: is die voldoende sociaal? Kunnen ecologische en sociale doelstellingen voldoende op elkaar worden afgestemd? En zo ja, hoe kunnen ze met elkaar verbonden worden om een groener én socialer (en dus een welvarender) Europa uit te bouwen?

Hans Bruyninckx over de klimaattransitie

Professor Hans Bruyninckx, voormalig directeur van het Europees Milieuagentschap, stelde vast dat de doelstellingen van klimaatneutraliteit en natuurherstel ondertussen helder werden vastgelegd in verdragen en beleid. De sociale dimensie van deze transitie is echter minder duidelijk. In zijn lezing op ging hij na wat een duurzaamheidstransitie betekent en hoe we deze vanuit de sociale dimensie kunnen bekijken en realiseren.

Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en de toenemende wereldwijde vervuiling en afvalstroom worden steeds meer gezien als de ‘tripple planetary crisis’. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en de Europese Green Deal zijn daarop respectievelijk het globale en Europese antwoord.

We moeten onze samenleving een toekomst geven binnen de grenzen van de planeet. De doelstellingen van klimaatneutraliteit en de natuurherstel zijn ondertussen helder en liggen vast in verdragen en beleid.

De sociale dimensie van deze transitie is minder duidelijk, maar staat steeds meer in de kijker omwille van protesten en tegenkanting. In deze lezing gaan we na wat een duurzaamheidstransitie betekent en hoe deze vanuit de sociale dimensie kan bekeken en gerealiseerd worden.

Dit is een centraal vraagstuk voor de toekomst van ons Europese welvaartsmodel, de sociale zekerheid en (on)gelijkheidsvraagstukken.

Het panel

Aansluitend volgde een panelgesprek met Hans Bruyninckx, Jacques Haers sj en bioloog Herwig Leirs en moderator Bea Cantillon, sociologe en experte op het gebied van armoede, ongelijkheid en sociale zekerheid.

Daarin gingen we dieper in op het vraagstuk van de verstrengeling van ecologische en sociale doelstellingen. In zijn lezing heeft Hans Bruyninckx een panoramische blik geboden op het Europese klimaatbeleid en de uitdagingen geschetst om het Europese welvaartsmodel intact te houden en te versterken.

De zoektocht naar de fundamenten van een sociaal-ecologische verzorgingsstaat was ook één van de opdrachten van het Hoog Comité voor een Rechtvaardige Transitie waarvan Bea Cantillon voorzitter was. Hoe kijken een theoloog en bioloog naar deze uitdagingen?

Projecten