De Schumanverklaring
In 2025 vieren we de 75e verjaardag van de Schumanverklaring, een uitstekende gelegenheid om na te denken over het solidariteitsbeginsel, dat centraal staat in deze historische verklaring.
De basis van de de Europese Unie
De Schumanverklaring legde de basis voor de oprichting van de Europese Unie en benadrukte de noodzaak van een verenigd Europa als garantie voor duurzame vrede in de nasleep van oorlog en nationalisme. Schuman riep op tot concrete acties van samenwerking tussen landen als een uiting van echte solidariteit, te beginnen met het gezamenlijk beheer van kolen en staal tussen voormalige tegenstanders.
Sindsdien is de solidariteit in Europa gegroeid en geëvolueerd. Vandaag reikt ze veel verder dan de economische dimensie en geeft ze vorm aan sociaal beleid, regionale ontwikkeling, klimaatactie en crisisrespons. Toch blijft solidariteit omstreden, uitgedaagd door politieke verdeeldheid, nationalisme en internationale druk.
Vijfenzeventig jaar na de Schumanverklaring staan we op een nieuw cruciaal kruispunt waar het Europese project moet worden verdedigd en versterkt.
Ter gelegenheid van de verjaardag van de Schuman-verklaring organiseert UCSIA op 5 mei twee openbare evenementen:
- Lezing en paneldebat 'Europese solidariteit in theorie en praktijk'
- Lezing 'Waarom is de EU Europees?'
Europese solidariteit in theorie en praktijk
Lezing en paneldebat
Samen met de Universiteit Antwerpen organiseert UCSIA een openbare lezing over ‘Europese solidariteit in theorie en praktijk’ met een inleidende voordracht van Prof. Andrea Sangiovanni, Professor Filosofie aan King’s College London.
De toespraak van Sangiovanni wordt gevolgd door een paneldiscussie over concrete voorbeelden van Europese samenwerking die vorm geven aan de concrete solidariteit binnen de EU.
Dr. Francesco Corti, lid van het kabinet van de uitvoerende vicevoorzitter voor sociale rechten, vaardigheden, kwaliteitsbanen en paraatheid, Europese Commissie, zal zijn licht laten schijnen op het uitdagende gebied van het Europees sociaal beleid met de nadruk op eerlijke arbeidsmobiliteit.
Andrea Sangiovanni
Hoogleraar filosofie aan King’s College in Londen
Zijn belangrijkste onderzoeksgebieden zijn de hedendaagse morele, juridische en politieke filosofie. Hij heeft verschillende publicaties over Europese solidariteit op zijn naam staan en werkt momenteel aan een door de ERC gefinancierd project (Consolidator Grant, 2018-2024) over solidariteit in Europa. Zijn laatste boek (gepubliceerd in 2024 bij Manchester University Press) heet ‘Solidarity: Nature, Grounds, and Value’.

Dr. Hanne Beirens
Eerder werkte dr. Beirens als Lead Managing Consultant voor ICF Consulting, waar ze zich bezighield met effectbeoordelingen, haalbaarheidsstudies en evaluaties voor de Europese Commissie, met bijzondere aandacht voor het asiel- en migratiebeleid van de EU, en met de ontwikkeling van producten binnen het Europees Migratienetwerk (EMN), waaronder pan-Europese studies en het EMN-jaarverslag.
Francesco Corti
Lid van het kabinet van Roxana Mînzatu
uitvoerend vicevoorzitter voor sociale rechten, vaardigheden, kwaliteitsbanen en paraatheid bij de Europese Commissie
Daarvoor was hij adviseur van de Belgische vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de coördinatie van het Belgische voorzitterschap van de EU in 2024.
Hij heeft uitgebreide expertise in de sociale dimensie van de Economische en Monetaire Unie, arbeidsmobiliteit, het Europees Semester en sociale investeringen. Zijn kennisgebieden omvatten ook de sociale financiering van de EU, de Europese pijler van sociale rechten en de Europese werkloosheidsuitkering.
Het programma
-
14.00 uur
Welkom door dr. Erik De Bom, adjunct-directeur van UCSIA -
14.05 uur
Welkom door Prof. Ive Marx van de Universiteit Antwerpen -
14.10 uur
Lezing 'Europese solidariteit - Waarom Europa?
door Prof. Andrea Sangiovanni, King’s College London -
14.50 uur
Paneldiscussie 'Concrete vormen van Europese solidariteit - mijlpalen en uitdagingen' met
· Prof. Andrea Sangiovanni, King’s College London
· Dr. Francesco Corti, European Commission
· Dr. Hanne Beirens, College of Europe
· Facilitator: Prof. Ive Marx -
15.45 uur
Vragen uit het publiek -
16.00 uur
Einde