Wiskunde en wetenschappen als kunst van morgen

De missies, kaarten en bemiddelaars

Invloedrijke ontmoetingen tussen jezuïeten en inheemse Amerikanen

Lezing door Mirela Altic and Francismar Alex Lopes de Carvalho op 7 november 2023

In de zeventiende eeuw leverde de kerk immense inspanningen om het ene, ware, katholieke geloof overal te verspreiden. De ontdekking van nieuwe gebieden en volkeren zette hen nog meer aan missies op te zetten in alle windrichtingen om zieltjes te winnen. Goedschiks als het kon, kwaadschiks als het moest. Want om zoveel mogelijk individuen te redden was het noodzakelijk om het katholieke geloof zo nodig op te leggen. Deze modus operandi bepaalde in belangrijke mate de relaties en machtsverhoudingen en heeft verstrekkende gevolgen tot vandaag.

Dankzij hun onvergelijkbare en brede netwerk van missieposten hebben de jezuïeten een zeer grote stempel gedrukt op het katholieke missieverleden. Bovendien hielden ze daarvan nauwkeurig verslag bij en maakten ze ook vele kaarten van de pas ontdekte gebieden. Die documenten bieden een ongekende inkijk in hun manier van werken. De brieven en kaarten waren uitdrukking van de koloniale expansie, maar waren ook het resultaat van transculturele communicatie. Tijdens een lezingenavond met afrondend panelgesprek onder leiding van Christiane Stallaert onder de titel Missions, Maps and Mediators. Influential Encounters between Jesuits and Native Americas gaan Mirela Altic en Francismar Alex Lopes de Carvalho dieper in op deze geschiedenis. Professor Altic staat stil bij de incorporatie van inheemse kennis in de jezuïetenkaarten, terwijl professor Carvalho laat zien hoe ook lokale elementen werden opgenomen om het katholieke geloof te verspreiden.

 

Deze lezing maakt deel uit van de reeks ‘Grote vragen’ over de vraagstukken van vroeger en nu, die UCSIA programmeert voor het stadsfestival Barokke Influencers.

Ben je geïnteresseerd in deze lezing? Beluister dan zeker ook de podcast over cartografie, China en Ferdinand Verbiest met Mario Cams en die over missionering en dekolonisatie met Johan Verberckmoes en Sibo Kanobana.

Andere ‘Grote Vragen’ van het stadsfestival ‘Barokke Influencers’

Kerk in Tabora, Tanzania (c) Rohan Reddy via Unsplash

De toekomst van de missie, de missie van de toekomst?

debat
Grote Vragen van Barokke Influencers
27 november 2023

Jesuit astronomers with Kangxi Emperor 1690-1705 Beauvais (c) Philippe Behagle, Public domain, via Wikimedia Commons

De ontdekking van China

boekvoorstelling
Grote Vragen van Barokke Influencers
20 november 2023

dummy-4k

De leerkracht als influencer

webinar
Grote Vragen van Barokke Influencers
4 oktober 2023

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen