2024
'Barokke Influencers' maakt kans op de Erfgoedprijs
In 2023 organiseerden UCSIA en Universiteit Antwerpen het stadsfestival 'Barokke Influencers' samen met partners uit de culturele sector, de academische wereld en het bedrijfsleven. Dit ambitieuze project maakt kans op de Erfgoedprijs van de Provincie Antwerpen. Dit jaar kan het grote publiek voor het eerst stemmen voor zijn favoriet. Krijgt 'Barokke Influencers' jouw stem voor de publieksprijs?
Stemmen kan nog tot 5 november...
Werkingsverslag 'Barokke Influencers'
Vorig jaar rond deze tijd openden we trots het stadsfestival Barokke Influencers op het Conscienceplein in het hart van Antwerpen. Daarin legden we het leven in de 17de eeuw naast dat van ons. We ontdekten verbazend veel raakpunten. Het programma omvatte onder meer expo’s, lezingen, concerten en een stadsparcours. Lees het werkingsverslag en duik samen met ons nog één keer in de barok.
Lees meer...
2023
Missies, kaarten en bemiddelaars
Even terugspoelen naar een magische ontdekkingsreis naar Latijns-Amerika in de Nottebohmzaal. Mirela Altic nam de jezuïetenkaarten uit de zeventiende eeuw onder de loep. Francismar Alex Lopes de Carvalho onderzocht de bekering van de lokale bevolking van het Amazonengebied en kwam tot de ontdekking dat dit geen eenrichtingsverkeer was. Daarna volgde een panelgesprek met onze twee gasten onder leiding van Christiane Stallaert.Herbeluister het hier...
Grote Vragen over onderwijs & (de)kolonisatie
In het najaar gaan we voor het stadsfestival Barokke Influencers verder op zoek naar antwoorden op de Grote Vragen. De lezingenreeks spiegelt onze samenleving aan die van de barok. In oktober en november focussen we op onderwijs & wetenschappen en de impact van de missies met bijdragen van onder meer Ad Meskens, Ann Dooms, Manuel Sintubin, Mirela Altic en Francismar Alex Lopes de Carvalho.
Ontdek het programma !
2022
'Barokke Influencers' op ATV
Heb jij ‘Barokke Influencers’ gespot op ATV? In de eerste van vier afleveringen starten we aan het Conscienceplein waar de Antwerpse jezuïeten in de zeventiende eeuw hun hoofdkwartier vestigen. De komende drie zaterdagen reizen we verder doorheen de barok in Antwerpen: de ideale opwarming voor de aftrap van het stadsfestival ‘Barokke Influencers’ op 22 april!
Bekijk de reportage ...
Podcast Barokke Influencers
2023 wordt hét jaar van de Barokke Influencers, een gloednieuw stadsfestival in Antwerpen. We warmen ons alvast op met een podcastreeks over de invloed van de barok op het leven vandaag. Podcastmaker Anke Verschueren ging daarvoor in gesprek met hedendaagse influencers als kunstenaar en activist Jaouad Alloul, directeur van 11.11.11 Els Hertogen, instagramfenomeen Memes van ‘t Stad en beeldend kunstenaar RiseOne.
Beluister de podcast!
Stadsfestival Barokke Influencers 2023
Gisteren stelden we met veel trots het stadsfestival 'Barokke Influencers' voor samen met mede-initiatiefnemer Universiteit Antwerpen en de vele partners. Het festival belicht de impact van de jezuïeten op kunst en cultuur tijdens de barok. Ook vandaag kan je die invloed nog zien en voelen. Benieuwd naar wat je allemaal zal kunnen bekijken, beluisteren, bewandelen en beleven? Neem dan zeker een kijkje op barokkeinfluencers.be!
2021
Nieuwe datum nieuwjaarsevent
UCSIA zou op 20 januari een nieuwjaarsevent organiseren in de barokke jezuïetenkerk Sint-Carolus Borromeus in Antwerpen. Op het programma: gelegenheidstoespraken en een vioolconcert met barokmuziek van de Antwerpse componist Henri-Jacques De Croes, gebracht door het strijkorkest ‘Le Pavillon de Musique’, o.l.v. Ann Cnop. Omwille van de nieuwe coronamaatregelen, verschuift dit event naar 23 juni 2022.
Lees meer...
Jezuïetenarchitectuur in het vizier van de confessionele politiek
Kunsthistorica Evonne Levy (Universiteit van Toronto) nam ons mee doorheen de sleutelperiodes van de gepolitiseerde interpretatie van de Europese jezuïetenarchitectuur in de 19de en 20ste eeuw tijdens de zomerschool over jezuïetenerfgoed.Bekijk het webinar (in het Engels)...
Virtuele tour 'Passie: Verhalen uit het hart'
In het voorjaar organiseerden het Religious Bodies-team en UCSIA de tentoonstelling 'Passie: Verhalen uit het hart' in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen. De expo vertelt complexe verhalen over het hart in het katholieke symbolisme, de devotie en de mystiek in de negentiende en twintigste eeuw. De emotionele betekenissen van de harten van de gelovige stervelingen en de goddelijke harten van Jezus en Maria staan centraal in deze analyse van religieuze afbeeldingen, objecten en praktijken.
Je kan de expo nu online bezoeken...
Achter de schermen van 'Passie. Verhalen uit het hart'
Hoe kwam de stadswandeling en de expo in de Sint-Pauluskerk tot stand? Het Religious Bodies-onderzoekstem neemt je mee in de methodes, bronnen en historiografische velden die ze gebruikten om de verhalen van het hart in katholiek symbolisme, devotie en mystiek te vertellen.Bekijk het webinar (in het Engels)...
2020
Nieuwe visietekst 'Jezuïetenerfgoed'
Waar staat de UCSIA-themalijn ‘Jezuïetenerfgoed’ voor? Welke thema’s vinden we belangrijk en waarom? Welke accenten leggen we daarin de komende jaren?
Lees de nieuwe visietekst...
Geef de hoop niet op! Inzichten uit 'Laudato Sí' in tijden van crisis
Martin Maier sj, secretaris voor Europese aangelegenheden van het Jesuit European Social Centre, analyseert de huidige gezondheidscrisis in het licht van de encycliek 'Laudato Sí' van paus Franciscus. Hoe kunnen de aanbevelingen van de encycliek ons inspireren om ons huidig model van globalisering te herdenken?
Lees het artikel...
Paus Franciscus roept op tot reflectie over het “leven na de pandemie”
Op Pasen richtte paus Franciscus zich in een brief tot de sociale bewegingen en organisaties die de samenleving draaiende houden in de strijd tegen COVID-19. Hij roept op om na te denken over het “leven na de pandemie” en om te werken aan integrale menselijke ontwikkeling.
Lees en reageer...
Zelfopoffering op de werkvloer
De voorzitter van het SCRIBANI-netwerk, politiek filosoof Patrick Riordan sj, is een expert in de katholieke sociale leer. Hij schreef een artikel over het engagement van gezondheidswerkers in de huidige crisis. Daarin plaatst hij één van de kernprincipes van de doctrine - de voorrang van arbeid over kapitaal - opnieuw centraal. Het stuk verscheen in het digitaal tijdschrift 'Thinking Faith' van de Britse Jezuïeten.
Lees het artikel...
De staat van uitzondering
Naar aanleiding van Giorgio Agambens analyse van de coronacrisis en de staat van uitzondering, startte de Streven Vrijplaats-redactie een digitale briefwisseling over corona en biopolitiek. Agamben vreest dat de democratie de coronacrisis niet zal overleven. Is zijn vrees gegrond of zal het zo’n vaart niet lopen?
Lees het artikel...
Webinar Pater Generaal over de missie van de Sociëteit van Jezus post-corona
Op 30 april gaf Pater Generaal Arturo Sosa sj een webinar over de missie van de jezuïeten post-corona, naar aanleiding van zijn (lange) brief van 25 maart.
Herbekijk het webinar of
lees de tekst...
Bekijk de film Rozen van barmhartigheid ~ over leven en sterven
Marc Desmet is arts en jezuïet. Documentairemaker Leo De Bock volgde hem in maart op de dienst palliatieve zorgen in het Jessa ziekenhuis, Hasselt.
Bekijk de documentaire...
Pater generaal Arturo Sosa sj over de Covid-19-pandemie
Op 24 maart publiceerde pater generaal Arturo Sosa sj een videoboodschap over wat de Covid-19-pandemie ons toont over onszelf, de wereld en de weg naar God.
Bekijk de video...
Coronavirus
Omwille van de uitbraak van het coronavirus in ons land, hebben we beslist om alle UCSIA-evenementen in maart te annuleren. Daarnaast zal ons kantoor meestal gesloten zijn, omdat onze medewerkers zo veel mogelijk van thuis zullen werken.
Lees meer...
De laatste sporen van cura personalis
Universiteit Antwerpen kent een rijke geschiedenis die sterk is beïnvloed door de jezuïeten. Studentblad Dwars interviewde rector Herman van Goethem over wat er nog rest van de onderwijsvisie van de jezuïeten aan onze universiteit.
Lees het artikel…
2019
ARIA-kunstenfestival Integrated
Louise Nelstrop en Pol Herrmann lieten zich inspireren door de vrouwelijke mystici Hadewijch en Porete. De kortfilm die hieruit is voortgekomen, mede dankzij de steun van UCSIA, laat zien hoe deze figuren uit de middeleeuwen dienen als inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars.
Hadewijch en Porete waren twee controversiële figuren die schreven over de liefde, wat een grote aantrekkingskracht vormt voor artiesten. De film is een portret van vijf bekende kunstenaars (Wim Henderickx, Anne-Mie van Kerckhoven, Aline Kiner, An Pierlé en Hendrik Vanden Abeel) die vertellen over de mystici en hun relevantie vandaag. Ze verhouden zich tot Hadewijch en Porete op een volledig nieuwe manier.
De film wordt geprojecteerd op het jaarlijkse ARIA-kunstenfestival Integrated, 7-8 november 2019, in De Singel (Antwerpen). Het jaarthema is Radical Imagination. Meer informatie en tickets zijn te vinden op hun website.
Lezing Ronnie Hsia
Op 7 maart 2019 geeft prof. dr. Ronnie Po-chia Hsia een lezing over religieuze vertaling: de Imagines Evangelicae van Hieronymus Nadal S.J. en hun verwerking in China door Giulio Aleni S. Een initiatief van onze partners: het Departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen en het Ruusbroecgenootschap.