Naar de grenzen

Panelgesprek over hoe we via onderwijs mensen aan de rand van de samenleving kunnen bereiken

 

Maandag 16 oktober 2023

In de eerste maanden van zijn pontificaat ontving paus Franciscus een groep jezuïeten op audiëntie. Hij sprak met hen over drie sleutelbegrippen: dialoog, onderscheiding en grenzen. Met betrekking tot dat laatste riep hij op: ‘Uw juiste plaats is bij de grenzen. Dat is waar jezuïeten thuishoren. Alstublieft, wees mensen bij de grenzen, met een vertrouwen en bekwaamheid die afstammen van God. Val niet in de verleiding om grenzen te domesticeren. Als je naar de grenzen moet trekken, breng hen dan niet mee naar huis om ze wat te vergoelijken en te temmen.’ De invulling die de paus geeft aan het begrip ‘grens’ is niet beperkt tot een geografische notie. Het gaat in brede zin om al wie leeft in de marge.

‘Naar de grenzen gaan’ heeft altijd tot de kernopdrachten van de jezuïeten behoord. Dat is vandaag niet anders. Jezuïeten gaan actief op zoek naar de mensen bij de grenzen, dichtbij en veraf, letterlijk en figuurlijk. Dat werk willen we heel concreet voorstellen aan de hand van drie praktijken in het onderwijs. Dat was en is een van de domeinen waarin jezuïeten zich steeds hebben onderscheiden van andere ordes. Van bij hun ontstaan zagen ze het potentieel in van onderwijs als emancipatorische schakel in de maatschappij. Vanuit de oproep van paus Franciscus om naar de grenzen te gaan, richten we ons op drie kwetsbare groepen in onze samenleving die vandaag de dag met verschillende uitdagingen geconfronteerd worden: jongeren, gevangenen en vluchtelingen. De centrale vraag klinkt even eenvoudig als het antwoord complex is: hoe gaat men met die uitdagingen om?

Ook vandaag buigen de Vlaamse jezuïetencolleges zich actief over de vraag hoe ze jongeren tot bewuste, bekwame en bewogen mensen kunnen vormen en hoe ze volgens een bepaalde methode (de Ignatiaanse pedagogie in tien bewegingen) een verschil kunnen blijven maken en inspelen op de noden van vandaag. Als eerste case bekijken we dit hedendaags pedagogisch project van de jezuïetencolleges in Vlaanderen. Wat houdt hun pedagogie precies in en hoe brengen ze die in de praktijk? We kijken daarbij in het bijzonder naar hoe de jezuïetencolleges zich hebben aangepast aan de gewijzigde leerlingeninstroom (zeker in grootstedelijke contexten) en hoe zij inspelen op de noden van de jongeren van vandaag. Daarbij staan we ook stil bij nieuwe initiatieven, zoals de oprichting van twee nieuwe jezuïetenscholen, het Franstalige Matteo Riccicollege in Anderlecht (2020) en de Nederlandstalige Egied Van Broeckhovenschool in Molenbeek (opening in september 2023).

Ook het Vlaamse hoger onderwijs doet inspanningen om studenten aan te zetten om ‘naar de grenzen te gaan’. De laatste jaren is er stijgende aandacht voor integratie van maatschappelijke dienstverlening in het curriculum met focus samenwerking met kwetsbare groepen in de samenleving, dit onder de noemer van ‘service-learning’. Service-learning is een vernieuwende onderwijsvorm die theoretische kennis aan een concreet maatschappelijk engagement verbindt. Een student doorloopt een praktijkervaring in een sociale organisatie, reflecteert hierover en leert zo theorie en praktijk aan elkaar te koppelen. Een voorbeeld van een dergelijke service-learning praktijk is het vak ‘Gevangenisstraf als doorleefde realiteit’ aan de KU Leuven, waarbij studenten uit verschillende disciplines samen met gedetineerden reflecteren over gepaste straffen.

Tot slot kunnen we niet voorbij aan de groep mensen die meteen geassocieerd worden met grenzen en grensproblematieken: vluchtelingen. Binnen het korfvak ‘Community Service-Learning’ aan de Universiteit Antwerpen ondersteunen studenten uit verschillende disciplines de werking van de Jesuit Refugee Service, die rechtstreeks inspeelt op de noden van deze grote groep mensen.

Tijdens het panelgesprek ‘Naar de grenzen‘ luisteren we naar Nicolas Standaert (KU Leuven) die vertelt over de jezuïtische traditie van ‘naar de grenzen gaan’, wat dit in de hedendaagse samenleving kan betekenen en hoe het onderwijs hier mee op kan inspelen. In een tweede luik laten we sprekers vanuit de drie cases aan het woord om toe te lichten hoe ‘naar de grenzen gaan’ in hun organisaties in de praktijk vorm kan krijgen.

Wanneer?

16 oktober 2023
20.00 – 21.30 uur

Waar?

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere
F. de Tassiszaal
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen 

Inschrijven

Deelname aan dit evenement is gratis.
De online registratie wordt binnenkort geopend.

Programma

20.00 uur

De jezuïetische traditie van ‘naar de grenzen gaan’

Nicolas Standaert (KU Leuven)

20.30 uur

Panelgesprek: ‘Naar de grenzen gaan’ in het onderwijs – voorbeelden uit de praktijk

Moderator: Nicolas Standaert (KU Leuven)

Deelnemers aan het panelgesprek worden binnenkort aangevuld

21.30 uur

Einde

Sprekers

Nicolas Standaert

Nicolas Standaert

KU Leuven

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere

Locatie

Universiteit Antwerpen
Stadscampus – Hof van Liere
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Universiteit Antwerpen - Hof van Liere

Om zalen de Tassis en Dürer te bereiken, ga je de gebouwen van de stadscampus binnen via de hoofdingang in de Prinsstraat 13. Vervolgens steek je het kleine binnenplein over. In de doorgang naar de grote binnentuin, neem je de deur op de linkerkant en ga je vervolgens de trap op. De zalen “de Tassis” en “Dürer” bevinden zich op de tweede verdieping. Het “Prentenkabinet” vind je op de eerste verdieping.

Mensen die wat moeilijker te been zijn, kunnen de lift nemen. In de doorgang naar de grote binnentuin, neem je dan de rechtse deur in plaats van de linkse, de lift bevindt zich een eindje verderop op uw rechterkant.

Met de fiets

Fietsostrade naar Antwerpen

Antwerpen heeft geïnvesteerd in veilige lange-afstandsfietsroutes naar het centrum van Antwerpen. Meer info op de website Slim naar Antwerpen.

Fietsenstalling

Op de campus is in totaal fietsenstalling voor bijna 1000 fietsen voorzien, verspreid over de verschillende gebouwen. Vind de dichtstbijzijnde fietsenstalling op de plattegrond van de stadscampus.

Velo

Het publieke fietsdeelsysteem van de stad Antwerpen ‘Velo’ is de oplossing voor je korte verplaatsingen binnen de Singel. De dichtstbijzijnde Velostations bij de campus vind je op het Mutsaardplein, in de Keizerstraat, op de Ossenmarkt, op de Paardenmarkt, in de Lange Nieuwstraat en aan het Hessenhuis.

 

Met het openbaar vervoer

Trein

Het Centraal Station van Antwerpen ligt op ongeveer een kwartier wandelen.

Met een abonnement op de Velo deelfietsen neem je een fiets aan het Centraal Station, en parkeer je 5 minuutjes later de fiets aan de Ossenmarkt, Paardenmarkt, Mutsaardplein, Keizerstraat of Lange Nieuwstraat.

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner.

Bus en tram

Bus 17 stopt aan de Paardenmarkt (halte Hessenbrug).

Tram 7 stopt ter hoogte van de Keizerstraat.

Tram 24 en tram 11 stoppen in de Lange Nieuwstraat (halte Sint Jacob).

Rooseveltplaats ligt op ongeveer tien minuten wandelen. Dit is een knooppunt voor zeer veel bus- en tramlijnen.

Plan je route en raadpleeg de dienstregeling op de website van De Lijn.

Park & Rides

Langs de verschillende invalshoeken van de stad liggen P+R-zones waar je je auto de hele dag gratis kan parkeren. Het zijn ideale locaties op een paar kilometer van de campus om over te stappen op de bus of de tram. Je kan ook je (vouw)fiets meenemen in de koffer.

Meer info vind je op de website van Stad Antwerpen.

 

Met de auto

Wegenwerken

Omwille van verschillende wegenwerken is de Antwerpse binnenstad niet vlot bereikbaar met de wagen. Daarom raden we je aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen of gebruik te maken van één van de Park & Rides.

Kom je toch met de wagen? Informeer je dan zeker vooraf op www.slimnaarantwerpen.be.

Bovendien bevindt de stadscampus zich in een rode parkeerzone. Dit wil zeggen dat je aan de kant van de weg maximum drie uur en enkel betalend kunt parkeren. (1ste uur: € 1,60 / 2de uur: + € 2,70 / 3de uur: + € 3,80). Deze tarieven gelden tussen 9.00 en 22.00 uur van maandag tot en met zaterdag.

Er zijn enkele publieke betaalparkings op wandelafstand. Volgende parkings liggen in de buurt van de stadscampus:

Parking Antwerp Shopping
Molenbergstraat 7, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  500 m | 6 min

Parking Sint-Jacob
St-Jacobsmarkt 81-83, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m | 7 min

Parking ‘t Stad
Eikenstraat 9, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  600 m |7 min

Parking Shopping Meir
Korte Klarenstraat 10, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m |  7 min

Parking Meir
Eiermarkt 33-35, 2000 Antwerpen
Wandelafstand: 750 m | 10 min

Wil je er graag bij zijn?

Inschrijven kan enkel met het online inschrijvingsformulier hieronder.

De inschrijvingen worden binnenkort opengesteld.

De inschrijvingen lopen nog

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31